Nieuws

/Nieuws/

Mag ik tijdens het rijden een kopje koffie zetten?

Als we langere tijd achtereen op de snelweg rijden, hebben we soms geen zin om te stoppen voor een vers kopje koffie. Mag ik in dat geval koffie zetten terwijl de camper rijdt?

Antwoord NKC Advies:

Nee, passagiers moeten op hun plek blijven. Tijdens deelname aan het verkeer mogen passagiers alleen worden vervoerd op de daarvoor bestemde zitplaatsen. Als die zitplaatsen zijn voorzien van gordels, moeten de passagiers deze ook gebruiken. In oudere campers zijn gordels soms niet verplicht, afhankelijk van het bouwjaar en de vraag of het volgens het kenteken een personenauto of een bedrijfswagen is. Maar ook als de camper geen gordels heeft, mag de passagier tijdens het rijden zijn of haar plaats niet verlaten om koffie te zetten. Dat geldt overigens ook voor toiletbezoek, het doen van een dutje in de alkoof, het verwisselen van een luier, of welke activiteit dan ook waarvoor je moet opstaan.

www.nkc.nl

By |2019-07-18T10:53:13+01:00juli 18th, 2019|Geen categorie|0 Comments

TNO-onderzoeker: moderne diesels zijn schoon genoeg

De uitstoot van NOx daalde sinds 2010 van 500 naar 80 milligram per gereden kilometer. Sinds ongeveer een jaar zijn er écht schone dieselauto’s op de markt, vertelt TNO-onderzoeker Norbert Ligterink aan BNR Nieuwsradio.

Ligterink zegt dat hij tien jaar geleden bij alle diesels op de markt in gebruiksomstandigheden waarden vond van rond de 500 milligram NOx per kilometer. “Niet enkel bij Volkswagen, maar bij alle merken. Alleen BMW was iets schoner”, benadrukt hij. Voor de nieuwste generatie dieselauto’s, die sinds een jaar op de markt zijn, meet het instituut echter keurig de door de EU voorgeschreven 80 milligram per kilometer. “Als deze auto’s straks gangbaar zijn in het verkeer is het probleem met stikstofoxiden in de binnensteden opgelost”, zegt Ligterink.

De onderzoeker vindt zelfs dat auto’s daarna niet nóg schoner hoeven te worden. Wél vindt hij dat de controle op de autofabrikanten, die flink werd aangescherpt na de dieselfraude in 2015, op peil moet blijven. “We moeten de autofabrikanten wel bij de les houden.” Ook vertelde Ligterink in de BNR Autoshow dat het onmogelijk moet zijn om later de systemen die de uitlaatgassen schoon houden uit te zetten of te verwijderen. Twee jaar geleden concludeerden onderzoekers van het internationale ICCT nog dat veel Euro-6 diesels de Europese norm voor de uitstoot van NOx juist niet haalden.

Diesels veroorzaken verschillende vormen van vervuiling. Twee jaar geleden werd in onderzoek al geconstateerd dat de fijnstofuitstoot van moderne dieselauto’s soms minder was dan die van een benzinemotor. Daarnaast speelt de uitstoot van stikstofoxiden (NOx). Belangrijk in het milieubeleid is ook de uitstoot van CO2, maar in dat opzicht scoren de zuinige diesels juist iets beter dan auto’s met benzinemotor.

By |2019-07-11T16:19:27+01:00juli 11th, 2019|Geen categorie|0 Comments

Zo voorkom je oververhitte remmen

In de bergen rijden is niet zo makkelijk: enge haarspeldbochten en bij het afdalen maak je al snel behoorlijk vaart. Remmen dus. Maar let op, want anders raken ze oververhit.

Rijd bergafwaarts in dezelfde versnelling als bergop

De oplossing ligt in het zoveel mogelijk afremmen op de motor. De stelregel is dat de chauffeur dezelfde versnelling kiest als op dat traject bergopwaarts nodig zou zijn. Als bij het loslaten van het gaspedaal de snelheid toch nog oploopt, geeft dat aan dat er nog een te hoge versnelling is gekozen. Terugschakelen kan dan de oplossing zijn. Als remmen dan nog steeds nodig is, doe dit dan niet continu, maar kort en krachtig. Tussen dat krachtige remmen door krijgen de remmen de kans af te koelen. Let daarbij wel op of er geen volgauto’s op korte afstand rijden. Misschien is het verleidelijk om met ingetrapte koppeling of in zijn vrij de berg af te rijden. Dit is erg gevaarlijk. Verder is het verstandig het gewichtvan de camper binnen de perken te houden. Hoe meer gewicht, hoe zwaarder de remmen het te verduren krijgen.

www.nkc.nl

By |2019-07-04T15:14:43+01:00juli 4th, 2019|Geen categorie|0 Comments

EU-hof: Duitse tolplannen zijn discriminerend

De plannen van de Duitse regering om tol te gaan heffen op alle Duitse snelwegen is in strijd met het Europees recht. Zo oordeelde het Europees Hof van Justitie in Luxemburg in een zaak die werd aangespannen door Oostenrijk. Ook Nederland was aangesloten bij de zaak tegen dit Duitse plan.

Met deze uitspraak is het voor Duitsland niet mogelijk om de tolheffing in te voeren. Deze zou vanaf oktober 2020 worden geïncasseerd. Ook de NKC is blij met dit nieuws. “Goed te horen dat het Europese hof dit onzalige plan van onze oosterburen naar de prullenbak heeft verwezen”, zegt directeur Stan Stolwerk. “Dit moeten landen niet individueel aanpakken. Het is beter dat er een gezamenlijk Europees beleid komt om de toeristische mobiliteit van mens en goederen te borgen binnen de unie.”

Het Duitse plan hield in dat alleen buitenlandse automobilisten tol zouden betalen, omdat Duitse weggebruikers een compensatie zouden ontvangen via een verlaging van de wegenbelasting. Het Duitse ministerie van Verkeer verwachtte dat deze maatregel, na aftrek van kosten, de schatkist zo’n 500 miljoen euro per jaar zou opleveren.

www.nkc.nl

By |2019-06-26T15:07:07+01:00juni 26th, 2019|Geen categorie|0 Comments

Checklist camperverzekering kiezen

 

Bij de aanschaf van een nieuwe of tweedehands camper hoort ook een camperverzekering. Waar moet je op letten als je een verzekering kiest? De NKC, Europa’s grootste camperclub, heeft daarvoor een handige checklist. Camperverzekering kiezen: zeven punten waar je op moet letten.

1.

De dekking: WA of beperkt/uitgebreid casco? WA staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid, deze dekking is verplicht. Zodra de camper op jouw naam staat moet je deze dekking hebben. WA biedt dekking voor schade die je met de camper bij een ander veroorzaakt.
De WA-dekking kun je aanvullen met de beperkt casco-dekking, dan is ook de schade aan je eigen camper door bijvoorbeeld storm of hagel meeverzekerd.
Wil je schade die je zelf hebt veroorzaakt aan je eigen camper meeverzekeren? Kies dan voor de uitgebreid casco dekking.

2.

No-claimkorting: hoe werkt dit? Het aantal jaren dat je schadevrij hebt gereden bepaalt vaak hoeveel korting je krijgt op je premie. Dit is de no-claimkorting. Meestal mag je de schadevrije jaren die je op de autoverzekering hebt opgebouwd meenemen. Het kortingspercentage verschilt per verzekeraar. Dit geldt ook voor de maximale korting en de terugval in premiekorting na schade die je niet op anderen kunt verhalen.

3.

Pechhulpverlening meeverzekerd? De dekking voor pechhulpverlening is lang niet bij elke camperverzekering standaard meeverzekerd. Is het wel meeverzekerd? Dan ben je verzekerd van:

* Vervangend vervoer of huisvesting voor onderweg
* Dekking in binnen- en buitenland

4.

Eigen risico. De hoogte van het eigen risico heeft invloed op de (casco) premie. Kun je een hoger eigen risico dragen? Dan kan het interessant zijn het eigen risico op de polis te verhogen. Zo betaal je wat minder premie per maand of per jaar.

5.

Hoeveel kilometers? Je legt heel wat kilometers af met je camper. Check daarom of de verzekeraar een kilometergrens hanteert. Want als je boven de grens komt, wordt er vaak meer premie in rekening gebracht.

6.

Hoe zit het met de inboedel? In je camper zitten vaak veel (dure) spullen. Bekijk of deze zijn meeverzekerd op de camperverzekering. Vaak zijn de spullen tot een bepaald bedrag gratis meeverzekerd. Kijk of dit voldoende is voor jou. Heb je een reisverzekering? Deze dekt soms ook reisbagage. Het kan de moeite waard zijn om dit even op te zoeken.

7.

Verhuren van je camper. Gebruik je de camper niet het hele jaar? Dan kan het interessant zijn de camper te verhuren. Als je dit zonder toestemming van je verzekeraar doet, dan heeft de verzekeraar het recht de schade af te wijzen. Er zijn verzekeraars die een verhuurmodule aanbieden.

 

www.nkc.nl

 

 

 

 

By |2019-06-14T12:23:03+01:00juni 14th, 2019|Geen categorie|0 Comments

HOE KOOP IK EEN GEBRUIKTE CAMPER?

 

De keus is enorm

Weet wat je wil en wat niet. Hoeveel geld wil en kun je uitgeven? Welke camper past het beste bij jou en jouw situatie. Een compacte buscamper, een ruime integraal, een kindvriendelijke alkoof of een comfortabele halfintegraal. Welke indeling voelt het fijnst? Ga je alleen in de zomer of moet je camper winter hard zijn? Heb je een B rijbewijs dan moet je onder de 3500 kilo blijven.

Eerst huren

Huur voordat je koopt. Kijk waar je tegenaan loopt. Neem mee wat meevalt en wat tegenvalt. Ook zijn er campermerken en basisvoertuigen om uit te kiezen. Hoe lang, breed of hoog mag de camper maximaal zijn? Moet hij in een gewoon parkeervak passen? Moet je rekening houden met de hoogte van je carport?

Aankooptips

  • Weeg je camper:B-rijbewijs en camper tot maximaal 3500 kilo? Ga voor aankoop in ieder geval altijd op een weegbrug staan. Je weet dan wat je overhebt aan laadvermogen. Dit is bijna altijd (ruim) minder dan wat er in de papieren staat. Omdat er later nog diverse accessoires zijn toegevoegd. Luifel, schotel, airco. Kijk niet raar op als het overgebleven laadvermogen niet voldoende is. Kijk ook naar de maximale as-belasting per as.
  • Slijtage:kijk niet alleen naar de kilometerstand. Kijk naar slijtage zowel in als rondom de camper. Zo krijg je een indruk van de mate en de manier van gebruik tot nu toe. Een ex-verhuurcamper hoeft geen probleem te zijn. Maar 1 jaar in de verhuur staat gelijk aan zo’n 5 jaar privé-bezit wat gebruik betreft. Kijk naar onderstel en opbouw. Is er een onderhoudshistorie bekend? Is de distributieriem tijdig vervangen? Zijn de banden niet oud of versleten? Zijn deze schuin afgesleten? Gaat het schakelen goed (vijfde versnellingsprobleem). Uitlaat nog goed?
  • Kampeerauto op kenteken: kijk of de camper ook als kampeerauto is geregistreerd. Anders kom je niet in aanmerking voor het kwarttarief. Het voertuig moet voldoen aan de eisen van de belastingdienst. Of een voertuig eerder kwarttarief heeft gehad kun je telefonisch navragen bij de belastingdienst. Geef het kenteken van de aan te kopen camper in bij de site Ovi van de RDWen controleer de gegevens.
  • Oudere campers staan meestal op bedrijfsautokenteken (grijs) met de vermelding N1. Bij inrichting staat de vermelding kampeerauto. Bij nieuwere campers worden de codes SA (kampeerauto) en M1 (personenauto) gebruikt.Vraag na aankoop altijd het kwarttarief aan. Dit wil anders nog wel eens fout gaan.
  • Vochtschade, lekkages: misschien wel het grootste risico. En ook een vochtmeter slaat niet aan als een camper al ruim een jaar droog onderdak staat. Een recente en aantoonbare waterdichtheidscontrole is van belang. Ook bij campers zonder hout in de opbouw. Bij dealers zit deze controle er vaak bij bij campers met BOVAG-garantie.
  • Werkt alles naar behoren: is de gasinstallatie compleet en is deze recent afgeperst? Hoe oud zijn de oranje gasslangen?Werkt de stroom op 230 en 12 volt? Hoe is het met de accu’s en de omvormer? Koelt de koelkast? Komt er water uit alle kranen? Gaan de luiken en ramen goed open en dicht. Zitten er geen scheuren in de douchebak?
  • Motorisch: slaat de motor goed aan? Draait hij netjes rond? Is de motor niet te licht bemeten voor de zware camper? Turbo? Zichtbare olielekkage. Kilometerstand logisch? Is de olie aan de peilstok schoon? Zit er geen olie in het koelwater?  Maak in ieder geval een ruime proefrit. Ga ook de snelweg op. Als het bij 80 kilometer per uur op is kun je dat maar beter weten voordat je hem koopt. Voor de een is het geen probleem, voor de ander wel.

www.campingtrend.nl

By |2019-06-07T15:01:32+01:00juni 7th, 2019|Geen categorie|0 Comments

Met de camper door de wasstraat

De camper schoon wegzetten betekent doorgaans ook dat deze weer schoon uit de stalling komt, behoudens misschien wat stof. De camper voor de deur op straat wassen is erg onhandig en bovendien niet al te best voor het milieu, omdat de wasmiddelen de grond insijpelen en zo in het oppervlaktewater terechtkomen. Wasstraten waar een camper onder handen worden genomen, zijn echter niet heel erg dik gezaaid. Op www.nkc.nl vindt u bij de Camperbedrijven een overzicht van de wasstraten.

Een waarschuwing is echter wel op z’n plaats: is het camperdeel van de wagen uitgerust met kunststof ramen, dan wordt het gebruik van een automatische wasstraat doorgaans afgeraden. De borstels kunnen krassen op de ramen veroorzaken.

Een wasstraat is echter niet altijd een machine. Bij sommige bedrijven wordt de camper helemaal met de hand gewassen en worden de kieren om de deuren niet vergeten. Wie een hogedrukreiniger gebruikt, moet deze niet te dicht bij de camper houden. Met name sierstrips en stickers zijn hier vaak slecht tegen bestand.

Veel geschikte wasstraten zijn bedoeld voor vrachtwagens en bussen en gelukkig zijn bij veel ervan ook campers welkom. Overal in het land zijn wasboxen te vinden en meestal zijn die zo ruim dat een camper er ook terecht kan. Maar het is wel doe-het-zelven in de open lucht, wat met munten betaald moet worden. Diverse wasboxen hebben een wisselautomaat.

Bij enkele bedrijven die in de lijst zijn opgenomen, is er een speciale box voor campers. Die heeft een loopbrug om de camper ook van boven schoon te kunnen maken. In sommige delen van het land zijn veel wasstraten te vinden, elders bijna niet.

www.nkc.nl/www.campercontact.com

By |2019-05-29T15:01:35+01:00mei 29th, 2019|Geen categorie|0 Comments